NY HJEMMESIDE!!!!!

BRUK

søndag 16. mai 2010

Terrengsykkelrittet guide!

Nå vet vi ikke helt hvordan været blir enda men det er meldt bra vær siste uken så vil det bli kjempe fint. For å starte litt med løypa:

TS er det mest tekniske rittet her hjemme, en av de helt få hvor det tekniske avgjør til stor grad. Løypa starter med noen km oppover på grus. Når man er inne i første parti så er det bare å finne sin egen rytme. Mitt tips til de som skal kjøre er å varme opp SYKT godt. Slik at du er klar fra start og kan bænge på opp til første stiparti. For her blir det kø. Jo lengre foran du er jo bedre er det. Når et felt strekker seg i såpass lange terrengpartier blir det minutter ut av det fort. Så kom deg opp til første stiparti som om du har stjelt sykkelen for så og finne sitt tempo.

Gruspartiene mellom 1.-2 og 3 stiparti bruker du til å drikke og få i deg næring. Dette vil du til de grader trenge. Kjør javnt men ikke overdriv slik at du er sliten når du kommer inn i terrenget. Sliten i terreng=dårlig fart=mye feil. Dette er ikke Birken her gjelder det å kjøre sikkert, fort uten masse feil og tull i terrenget. Grusen fra skullerud til målområde finner du deg en javn fart.

Utstyr:
Har du fulldempa så kjører du på denne så sant den ikke er håpløst tung. Vet ikke om mange ritt hvor fulldempa er mere riktig. Ellers kan det være lurt å kjøre på hjul som tåler litt slik at man kan kjøre lite luft uten at felgene tar kvelden når du slår igjennom. Slår du ikke igjennom iløpet av rittet mener jeg du har for mye luft.

Dekk:
Alltid det store spm før ritt. Når folk klarer å stresse seg opp ang dekk til Birken hvor man egentlig kan kjøre alt så skjønner jeg godt at man stresser før TS. Det man skal huske ang dekk til TS er:
-mye røtter og stein. Lett for gjennomslag. Så ha bra volum
-det er ikke grusen det blir avgjort. Kanskje om en plass eller to men ikke tiden din.
-Det er MYE myrhull før svaberg o.l. så selv om det er tørt vil det bli litt glatt.
-Der det er værst å komme frem vil det bli løping.

Slik jeg ser på det vill jeg valgt et skikkelig dekk som sitter godt og du er trygg på. Da vil du kjøre bedre, gjøre mindre feil med andre ord sykle fortere teknisk. Hjelper ikke å ha et dekk som triller super godt på grus hvis du taper 1 min i hvert terrengparti fordi du må gå, ut med pedal osv. Greit 1 min hørtes ganske mye ut, men det er det ikke. For hver gang du må av å gå, kjører ut, ut med pedalen taper du sekunder. Når dette blir lagt sammen over et så langt ritt som TS så blir det minutter. Så kan du ta en test hvor mye et lett rullende dekk kontra et litt grovere dekk på grus. Du skal sykle mange km før det blir minutter ut av det.

Samtidig må man ikke glemme at terrengdekk er faktisk laget for å sykle teknisk. Ritt dekk som vi her hjemme bruker til Birken er faktisk laget for teknisk rundbane/maraton i world cup. Og det mange bruker til sti her hjemme er nærmere downhill dekk. Så ikke overdriv..

Dekk ved vått. Slik det er NÅ vill ejg kjørt med et dekk som har myk gummi, sitter bra på sleipe røtter og ikke pakker seg så mye. Nå kjenner ikke jeg til alle dekk typer, men i utgangspunktet ville jeg da brukt dekk som feks Maxxis ADvatage, Mountain king o.l. Greit det ruller ikke så godt, men du vil kunne sykle mye bedre i det tekniske. Sliter du med punkteringer kjør tubless dekk hvertfall bak.

Dekk ved tørt. Da kan man bruke de fleste ritt allround dekk. Gjerne med bra volum. Blir det tørt vil farten bli høyere og det er deilig med den komforten ett større dekk gir. Samt at man kan kjøre mindre luft. Men selv om det blir tørt vil svaberg og røtter mange steder bli glate siden det er myrhull her og der. Dekk jeg trur kan være bra da er Maxxis crossmark, Continental Race king 2.2., Specilaized fast track, Kenda Karma

For egen del blir det Tufo pariser dekk. Det har jeg god erfaring med da man kan kjøre veldig lite luft samt at de sitter godt. men de fleste har jo ikke pariser felg. Så da er det alt. over jeg ville ha valgt.


Har dere ikke kjørt løypa så ta dere en tur siste uken nå, det vil lønne seg VELDIG. Lykke til å husk og spise samt drikke mye under rittet. For "hammern" kommer det er bare snakk om når...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar