NY HJEMMESIDE!!!!!

BRUK

tirsdag 12. oktober 2010

Spinning!?

Denne er publisert før men er like aktuell enda..


Rundt spinning er det veldig mange oppfatninger blant syklister og instruktører. Da jeg er syklist og i høst (+tidligere høster) har jobbet som spinning instruktør tenkte jeg og skrive litt hva jeg mener om det.

For å ta det første først: Spinning nesten uten motstand er VERDILØST. Mange på sentere rundt omkring sitter og hopper. Jo fortere pedalene går rundt jo bedre trur de at de trener. Dette har jeg inntrykk av at flere instruktører også trur. Riktig nok blir man svett og får opp pulsen ganske så lett selv uten så mye motstand på spinning. Problemet er at trener man for å for eksempel klare merke på Birken så får man sjokk når man kommer ut. For når man sykler ute er ikke lenger sykkelturen ”uten motstand”.

Det første året jeg syklet trente jeg veldig mye spinning (5-6 ganger i uken). Da dessverre nesten uten motstand, men gudbedre jeg svettet. ”Nå blir jeg i slag!!!” Dessverre/heldigvis gikk det ikke helt til sommeren før jeg skjønte at dette ikke var all verden. Jeg ble med mamma på skitur (ikke en helt vanlig mamma) og ble gått i fra. ”Hvordan er dette mulig” tenkte jeg ettersom jeg hadde trent så bra. Da fant jeg ut at mer motstand må til og dette hjalp noe veldig.

Nå kjører jeg mye spinning men da med bra med motstand, man skal kjenne at beina er brukt når man har kjørt intervall på spinning også. Så til alle de som har så mye mot spinning og mener det ikke er sykkel trening så har dere feil. MEN i mange tilfeller er det riktig.

En annen ting med spinning er å finne en instruktør du syntes har bra timer. Det jeg mener er bra timer er timer som har variert musikk som fenger deg/motiverer deg. Musikk kan hjelpe deg noe veldig når man for eksempel skal kjøre intervaller inne. Det kan være forskjellen på en intervall økt som går veldig bra eller føles veldig tung. En annen ting som er viktig er at instruktøren finner musikk som passer til det man skal (stå, sitte). Det dummeste jeg ser på spinning er hvis man har en låt man liker veldig godt men blåser i når det passer å gå opp og ned. Da mister man den piffen en låt kan gi.

Så trener du for å sykle fort ikke nødvendigvis gå på det jeg kaller gammeldags spinning hvor det er instruktører som skriker som om de var på fotballkamp, ensformig musikk (musikk ikke lagt opp til program) og sist men ikke minst gjør ALT de kan for å få tatt knekken på knærne dine med en sinnsyk frekvens.

Nå er jeg ferdig som fast spinning instruktør i vinter da utenlandsoppholdene starter snart.

PS: Gleder meg til sentrene skjønner hvor bra og effekt man ville hatt av og ta inn spinning sykler med wattmåler. Power tap blant annet har det for proff bruk. DA kan vi begynne å snakke grom trening.

Ha en fin spinning vinter.

7 kommentarer:

  1. Takk! Veldig nyttig og interessant (som veldig mye annet på bloggen din!).

    Har vært på noen spinningtimer nå i høst, for første gang. Mål er godt under merketid i Birken neste år (var 2 min bak i år), og bra nivå for andre maratonritt.

    Men hva er "sykle fort" vs. "tyngde"? Hva slags frekvens bør man ligge på?

    De fleste spinningtimene på det lokale senteret (SATS) er såkalt 'vanlige' 55 minutters timer, hvor det gjerne er to bolker på ca 20 minutter (2 pulstopper, noen ganger 3). Er dette greie timer, eller er det bortkastet å gå på dette fremfor å kjøre intervaller alene (holder bra trøkk, men er kjedeligere)?

    SvarSlett
  2. Bra du liker bloggen.

    55 min timer er selvsagt ikke bortkastet. Er med på flere slike timer selv, men følger ikke alltid det man får beskjed om. 20 minutters bolker er greie intervaler på denne tiden her, da under terskel. Selv har jeg 55 min timer som jeg selv er intruktør. Jeg kjører da 4 x 10 min intervaler. Det som er bra med spinning kontra å sitte og kjøre intervaler selv er at det er lettere og ta i. Så kjør 55 min timene men ikke følg det intruktøren alltid sier hvis du selv mener det ikke har noe for seg.

    Det jeg syntes er viktig er at man skal kjenne at beina jobber. Selv ligger jeg mye på 55-80 i tråfrekvens på spinning. Sitte med lite motstand med et vannvitig tempo ser jeg ingen god grunn til å gjøre. Har feks spinning instruktøren din noen slike låter i programet så er det bare å kjøre halv takt. På spinning kan man sitte en hel time og tru man har tatt i og man er svett, men egentlig har ikke beina jobba noe særlig.

    SvarSlett
  3. Bra tips!

    Når du kjører 4 x 10 drag, hvor lenge står du oppe av gangen? eller bare sitter du?

    Har du noe musikk tips??

    Ha en fortsatt god " FERIE"!!

    SvarSlett
  4. Ole-Christian følger musikkens "naturlige" opp og ned. Det er derfor timene hans er så bra! Hvis det passer seg å stå i 42 sekunder gjør han det, hvis det passer seg i 31 sek gjør han det. Det må passe til musikken. Er det meningen at vi skal stå lenge sørger han for at det er en sang som gjør at du MÅ ta i.
    Hehe, men det er sikkert mer tanke bak det enn det jeg skriver her... ;-)
    Timene hans er hvertfall knallbra...

    SvarSlett
  5. Blir man oftere syk av spinning, du er jo i en sal med en gjeng andre og hvis en har et virus er det ikke da ganske store sjanser for at også du får det?

    SvarSlett
  6. Jeg vet ikke men vil tippe at man blir lettere syk ja. Da særlig når man sitter på de timene det er flest folk og man sitter oppå hverandre. Men vet ikke.

    SvarSlett
  7. Hvis en har et smittsomt virus, være seg infulensa eller forkjølelse, så bør man vel strengt talt ikke trene i det hele tatt? Bruk heller tida på å bli frisk sier nå jeg.
    Det spiller ingen rolle om du står i en fulllastet heis, kø på matbutikken eller sitter i en spinningsal; syk kan du risikere å bli uansett. Forebygging er alfa omega. Spritvask av hender er undervudert. Spritvask spinningsykkelen før og etter bruk så har du gjort mye. Dusj direkte etter timen, ikke dra med deg basiluskene i bilen og hjem. Ikke ta på flasketuten, men bit den heller opp med tennene. Plenty man kan gjøre for å forebygge.

    SvarSlett